Ochtendspits thuis één grote chaos?
Stel je eens zo’n ochtend voor: je staat op en je weet dat je relaxed aan de dag kunt beginnen. Zodra je de deur uit stapt, heb je niet het idee dat je er al een dagtaak op hebt zitten. Je begint ontspannen aan de dag en dit zal de hele dag in je voordeel werken.
Nu denk je vast: klinkt goed, maar bij mij is de ochtend steevast een race tegen de klok: te vaak op snooze gedrukt, kinderen die treuzelen (bij werkelijk alles!), een vroege afspraak vergeten, briefjes die mee terug moeten naar school en oja, waar liggen de gymtassen?
Kortom alle ingrediënten om weer totaal gestrest de deur uit te lopen. Je dag begint niet bepaald fijn op deze manier. En daar kun je de rest van de dag een gejaagd en onrustig gevoel aan overhouden.
Goed nieuws: je kunt hier echt iets aan doen! Ja, ook als je dat al tig keer geprobeerd hebt.
De oplossing zit hem in de voorbereiding de avond ervoor. Hierover later meer.
Maar hoe ga je er nou voor zorgen dat het voorbereiden ook echt in jouw systeem komt?
Het principe van de ‘tiny habits’ gaat je hierbij helpen!
Volgens gedragsonderzoeker Brian J. Fogg moeten we werken aan ‘tiny habits’.
Deze mini-gewoontes kosten nauwelijks tijd en inspanning en je hoeft er niet enorm gemotiveerd voor te zijn. Ze kunnen echter wel een enorm positieve invloed hebben op je leven!
Belangrijk hierbij is dat je de nieuwe gewoonte koppelt aan een routine handeling. Bijvoorbeeld: ‘elke avond na het inruimen van de vaatwasser check ik of er morgen naast de schooltassen nog extra dingen (briefjes, gymtassen) mee moeten’.
Deze methode zorgt ervoor dat het (kleine) nieuwe gedrag een automatisme wordt. Uiteindelijk ga je vanzelf de ‘tiny habits’ uitbreiden.
Welke dingen kun je nou allemaal voorbereiden zodat jouw ochtend relaxter gaat verlopen? Oftewel: welke mini-gewoontes kun je jezelf aanleren om de avond ervoor uit te voeren?
- Leg evt. benodigde (gym)tassen bij de voordeur
- Leg de kleding (in overleg met je kind) klaar
- Zorg ervoor dat de broodtrommels en drinkbekers klaarliggen om gevuld te worden
- Zet alvast op het aanrecht wat mogelijk is: drinkpakjes, verpakte koekjes etcetera
- Check of er briefjes e.d. mee terug moeten naar school en leg deze bij de schooltassen
- Ontbijt je aan tafel? Dek deze dan alvast zover als mogelijk
- Zorg ervoor dat de koffiemachine klaar staat voor gebruik (water gevuld, reservoir geleegd)
- Leg je eigen kleding klaar (gestreken en wel)
- Check je agenda voor de volgende dag, dan kom je niet voor verrassingen te staan
- Bereid je eerste afspraak zoveel mogelijk voor: waar moet je zijn? hoe lang duurt te reis? Hoe zit het met parkeren?
- Kom je s’ ochtend je bed niet uit? Zorg voor meer slaap, maar begin hier ook klein mee. Bijvoorbeeld: ‘op de dag dat ik sport ga ik voortaan een uur eerder naar bed’
Bepaal voor jezelf met welke nieuwe gewoonte je wilt starten. Als deze gewoonte routine is geworden, ga je met de volgende nieuwe gewoonte aan de slag. Net zo lang totdat jouw ochtend zo relaxed mogelijk verloopt.
En natuurlijk zal de ochtend in een gezin met kinderen de ene dag meer ontspannen verlopen dan de andere dag. Het doel is om het hoogst haalbare te bereiken binnen de mogelijkheden die er zijn. En dat is in ieder gezin verschillend.
Vind je het lastig om te beginnen of krijg je maar geen grip op jouw (gezins) tijd?
Neem dan contact op zodat ik je kan helpen! Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en kan eventueel ook via teams of telefonisch.