8 tips om jouw keuken te organiseren

Word jij soms ook gek in je eigen keuken? Kun je niks vinden en blijkt iets altijd op te zijn als je het nodig hebt? Check dan deze handige tips om jouw keuken om te toveren tot een heerlijk kookparadijs. En ja, het is allemaal geen rocket science, maar het maakt je dagelijkse leven wel weer wat makkelijker. En daar houden we tenslotte van 😊

1. Loos de spullen die je niet gebruikt

Ga door je spullen en bedenk wat je nog echt nodig hebt. Bye bye kapotte dunschiller, 5 extra spatels en 2 zakken Ikea zakafsluiters (‘want ze waren zo goedkoop en ik legde ze in mijn mandje omdat ik me verveelde in de rij bij de kassa’) Ik gebruik hier veel spatels, maar ik heb er een paar weggedaan die krom waren of die ik nooit meer gebruikte.

2. Maak verschillende zones

Deze stap is zo belangrijk als je een georganiseerde keuken wilt hebben. Denk aan je keuken als verschillende zones: bakzone, snijzone, voorraadzone, koffie- en theestation, borden en glazen zone, serveerzone, enz. Door deze zones te creëren, weet je waar alles thuishoort en kun je alles gemakkelijk terugvinden. Geen zoektochten meer naar die elektrische mixer! Gewoon naar de bakzone gaan.

3. Groepeer vergelijkbare items

Ja, we hebben het al over zones gehad, maar groepeer ook vergelijkbare items binnen die zones. Dit creëert niet alleen extra ruimte, maar maakt het ook gemakkelijker om alles te vinden. Hou bijvoorbeeld alle deksels bij elkaar, stapel blikjes op elkaar, en zet ovenschalen bij elkaar.

4. Houd veelgebruikte spullen binnen handbereik

Zet dingen die je vaak gebruikt binnen handbereik en berg de minder vaak gebruikte spullen verder weg op. Snijplanken, messen en pannenlappen zijn bijvoorbeeld handig om bij de hand te hebben. Die kalkoenbereidingsitems? Die kun je gerust in de kelder opbergen.

5. Gebruik manden, bakken en doorzichtige containers

Als je boodschappen hebt gedaan, haal de verpakkingen er dan uit en doe de inhoud in manden, bakken en doorzichtige containers. Dit creëert niet alleen meer ruimte, maar houdt ook je eten langer vers.

6. Label alles

Ja, mensen lachen je er misschien om uit, maar who cares? Jij wil je leven toch wel makkelijker maken? Label gewoon alles! Het maakt opruimen een stuk gemakkelijker en iedereen weet waar alles hoort. Geen discussies meer over waar dat ene potje thuishoort. Bovendien heb je veel beter zich op de hoeveelheid voorraad die je nog hebt. Niet meer tijdens het koken (een onwillige huisgenoot) naar de supermarkt (sturen) omdat jouw overtuiging in de supermarkt over de aanwezigheid van rijst in jouw keuken nergens op gebaseerd blijkt te zijn.

7. Maak gebruik van alle ruimte

Kijk eens goed rond in je keuken en ontdek waar je nog meer spullen kunt opbergen. Gebruik de ruimte bovenop de kasten en zoek naar manden die je kunt ophangen. Zelfs de grootste keuken heeft nog wel een paar ongebruikte plekken. Wees creatief!

8. Evalueer wat werkt en wat niet, en los het op

Dit is goed om te doen voordat je iets in je keuken organiseert, maar ook een maand of twee daarna. Een evaluatie vooraf en achteraf stelt je in staat om eerst je systeem te herzien en vervolgens bij te stellen.

Wil jij ook een georganiseerde keuken waar het gewoon lekker werken is?

Neem dan contact op zodat ik je kan helpen! Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en kan eventueel ook via teams of telefonisch.