Wat te doen met die eeuwige rommellade?

Bijna iedereen heeft wel zo’n magische plek in huis: de rommel-la-la-la-lade! Het is als een wonderlijke doos waar kleine spullen een eigen feestje vieren, van balpennen die stiekem dansen tot elastiekjes die de polonaise doen. Ik geef je DE tips om deze chaos aan te pakken. Het is het perfecte klusje om de laatste dagen van je kerstvakantie op te vrolijken, naast het nuttigen van de overgebleven kerstkransjes, natuurlijk.

Vaak zijn het spullen zonder vaste plek die in de rommellade belanden. Het zijn de verloren zielen zonder emotionele waarde, dus opruimen is niet zo moeilijk. Maar wees ook mild voor jezelf. De rommellade hoeft zeer zeker niet te verdwijnen, sterker nog: ik gun iedereen een rommella! Een wat beter georganiseerd exemplaar zou echter wel fijn zijn, toch?

Hoe pak je die verdraaide la nou aan? Ik volg altijd een vierstappenplan dat zo leuk is dat het eigenlijk een vijfde stap nodig heeft: een vreugdedansje. Dat stappenplan kun je trouwens toepassen voor elke ruimte in huis. Starten met de rommellade is zeker een goed idee. Het is een laagdrempelig project  dat misschien wel het startsignaal is om de rest van je huis ook op te ruimen.

Stap 1: verzamel

Haal alles uit de lade, elk elastiekje, clipje, gummetje, stukjes plakband, over-de-datum-paracetamol, pasjes van niet meer bestaande winkels en al die andere troepjes waarvan je het bestaan niet meer wist.

Stap 2: maak groepjes

Verdeel de spullen in groepjes. Leg de kortingsbonnen samen, plaats alle pennen in een groepje alsof ze penvrienden zijn, leg de elastiekjes bij elkaar, nouja je snapt het wel: gewoon soort bij soort. Nu zie je pas hoeveel troepjes je hebt verzameld en hoeveel er eigelijk in een lade past 😊!

Stap 3: gooi wat kapot is weg en wat je niet meer gebruikt, leg je aan de kant.

Heb je kinderen? Laat ze de stiften en balpennen testen. Als ze niet meer schrijven, weg ermee! Zit je met twijfelgevallen? Twijfel dan niet te lang, want dat houdt het opruimen alleen maar op. Weet je bijvoorbeeld niet waarvoor die sleutel dient? Leg ‘m dan in het twijfelbakje, zodat je straks even aan de huisgenoten kunt vragen waarvoor deze dient. Denk je eraan die knoop nog aan te naaien, leg ‘m ook in dit bakje. Plak er stickers met een datum op. Liggen de spullen na drie maanden nog onaangeroerd in het twijfelbakje, dan gebruik je ze echt niet en mogen ze weg. Heb je een massa aan balpennen, dan moet je deze niet per se weggooien. Ga eens op zoek naar een goed doel in de buurt die ze kan gebruiken. Of breng ze naar de kringloop, altijd een goed idee.

Stap 4: organiseren

Nu begint het echte feest! Veel mensen willen al beginnen met organiseren nog voor het verzamelen, als een soort voorbereidend dansje. Ze trekken naar Ikea om bakjes te kopen om alles een plek te geven. En blijken dan (zoals altijd bij de Ikea) veel te veel bakjes te hebben gekocht, zonde! Je kunt op verschillende manieren organiseren: van ladeverdelers tot mooie organizers. Maar je hoeft niet per se iets nieuws kopen. Kijk eens welke bakjes en doosjes je nog in je kast hebt die kunnen dienen om spullen te organiseren. Denk aan lege bakjes van de Chinees of de traiteur. Ze zijn ideaal om een onderverdeling in de rommellade te maken. Let’s get the party started!

Zo, nu is je rommellade opgeruimd. Natuurlijk wil je het ook netjes houden. Is het na een paar weken alweer een chaos, dan moet je toch eens goed nadenken over de oorzaak. Ofwel heb je te veel spullen en gaan ze alweer snel hossend door je huis. Ofwel werkt je systeem niet goed en moet je eens een andere organiseer stijl proberen. Of je houdt gewoon te weinig opruimrondes.

Een dooddoener misschien maar opruimen hoort nu eenmaal bij het leven. Als je dit niet genoeg doet, wordt het al snel weer een feest van confetti en chaos. Dat is hetzelfde als je tanden niet poetsen. Doe je dit een paar dagen niet, dan zijn je tanden plakkerig en vies. Probeer elke dag tien minuten op te ruimen, zet je timer, langer hoeft dit niet te duren. Maar zo is er wel mooi aan het einde van de week al veel gedaan!

En natuurlijk is aanpakken bij de bron het beste: probeer bewuster te gaan leven. Je mag gerust nee zeggen tegen die enorm lelijke mok die je gratis krijgt bij 3 tubes tandpasta in de Kruidvat. Ik wed dat de kassa medewerker het 100% met je eens is. Eigenlijk schamen ze zich ervoor om het aan te bieden. Geloof me, zelf zien ze de lelijkheid ook heus wel. Probeer daarnaast alle spullen een vaste plek te geven in de ruimte waar je ze gebruikt, dan gaan ze ook minder snel een polonaise lopen.

Tips of een stok achter de deur nodig?

Neem dan contact op zodat ik je kan helpen! Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend en kan eventueel ook via teams of telefonisch.